• 6 mån öppet köp på garn / Fri frakt från 1200 SEK inom Sverige/ Leveranstid 1-3 vardagar

Iversen, Sandvik - Rett i garnet (norska)

  • 460 kr

Rett i garnet handlar om fiskarens kläder till sjöss, från 1700-talets Norge fram till 1900-talet.

Dela
Lagersaldo: 6
Artikelnummer: 9788283051193

I kyla, blåst, regn och snö gick den norske fiskaren ut på havet. I en öppen båt fick han skydda sig från havets krafter och nyckfulla vatten. Rett i garnet handlar om fiskarens kläder till sjöss, från 1700-talet fram till 1900-talet. Dessa traditionella plagg har gett oss inspiration till att skapa nya stickmönster för tröjor, jackor, mössor, vantar, västar och underkläder – passande för kvinnor och män i vår tid.

Historien om de stickade plaggen är också en berättelse om kärleken som låg bakom plaggen. Från att föda upp får för att få ull som råvara – till att färdigställa utrustning och plagg innan fisket tog fart. Boken berättar om fiskarbondens och hans familjs liv och de förhållanden de levde under. Historiska källor visar oss vilka kläder fiskaren bar, vem som tillverkade den, var den användes, samt import och mode av fiskeklädsel från utlandet.

Har du letat efter ett mönster på ylleunderställ länge? Mönstren i boken är enkla, men den som vill ha nya utmaningar kan inspireras till att sätta ihop olika mönster och prova nya färgkombinationer. Sticka en Islender i dina egna färger!