• 6 mån öppet köp på garn / Fri frakt från 1200 SEK inom Sverige/ Leveranstid 1-3 vardagar

Anne Bårdsgård - Selbumönster (norska)

  • 520 kr

Vad är ett Selbumönster och hur kan det användas? Den här boken är en mönsterkollektion med inspiration till nya plagg med traditionella mönster.

Dela
Lagersaldo: 8
Artikelnummer: 9788283050882

Vad är ett Selbumönster och hur kan det användas?

Den här boken är en mönsterkollektion med inspiration till nya plagg med traditionella mönster. Boken innehåller över 450 unika mönster och basmönster på tröjor, jackor, strumpor och mössor som kan anpassas efter mönstren.

Anne Bårdsgård växte upp i Selbu och har alltid haft en nära relation med Selbu och med Selbustickning. Byn har producerat en kolossal mängd stickade plagg och mönster och i samarbete med Selbu Bygdemuseum har Anne genomfört ett omfattande registreringsprojekt. I det insamlade materialet ingick förutom vantar även nedskrivna mönster för andra plagg.

Selbu mönster visar mångfalden av den lokala sticktraditionen. I mitten av 1900-talet var Selbu Husflid ett hörnstensföretag som organiserade en enorm hemindustri. Husfliden exporterade som mest nittio ton stickat årligen. Boken presenterar nedskrivna mönster som används på plagg som har producerats i Selbu eller sålts under varumärket Selbustrikk. Anne Bårdsgård har försökt hitta och dokumentera så mycket som möjligt av denna stickrikedom: plagg, mönster och fotografier av människor i stickade kläder.

Selbu mönster är en vacker bok som är i stil med sin föregångare, Selbuvotter (2016). Båda böckerna fyller i bilden av sticktraditionen i Selbu och tillsammans bildar de ett unikt mönsteruppslagsverk.