• 6 mån öppet köp på garn / Fri frakt från 1200 SEK inom Sverige/ Leveranstid 1-3 vardagar

Anne Bårdsgård - Selbuvotter (norska)

  • 500 kr

Vad är Selbuvotter och hur stickas de? I denna fina bok har den traditionella Selbuvotten återskapats efter gamla mönster.

Dela
Lagersaldo: 10
Artikelnummer: 9788283050370

Vad är Selbuvotter och hur stickas de?

Vi hittar Selbuvotter överallt i Norge, och det råder oenighet om vad en riktig Selbuvotte är. Anne Bårdsgård är uppvuxen i Selbu och har alltid haft en nära relation till Selbu och vantstickning. Med eget garn och tunna stickor har hon tillsammans med stickare i Selbu återskapat de olika delarna på tumvantar och fingervantar efter gamla mönster.

Selbuvotter presenterar vanttraditionen i Selbu från 1850-talet fram till idag. De äldsta vantarna användes som statsplagg och finare presenter, ofta till brudgummen och hans familj. Vantarna var hantverk på hög nivå både vad gäller ullsortering, spinning, stickning och originalitet i mönsterkonstruktion. Senare blev vanttillverkningen en viktig inkomstkälla för Selbu och här har det tillverkats många ton vantar genom åren. Mönstren har standardiserats, men än idag görs nya mönster och nya kombinationer.

Selbuvotter är en vacker bok och en skattkista för stickare. Mönstersamlingen i boken kan kombineras på otaliga sätt, och tillvägagångssätten förklaras i både text och bild. Ett urval av vantar beskrivs mer i detalj med mönster. De är hämtade från äldre mönsterskivor, äldre vantar eller fotografier av äldre vantar.

Här kan du se ett antal mönster från boken.